vinlagring

Lagring av vin

Hvorfor og hvordan lagre vin

Hvorfor lagre vin

Lagring skal forbedre vinens kvalitet gjennom modning. Oppbevaring har som mål å bevare vinens kvalitet i tiden mellom innkjøp og når den skal nytes. Vær oppmerksom på at ikke all vin er beregnet for lagring over lang tid.

Viner med naturkork må oppbevares liggende. Flasker med skrukork skal stå oppreist siden langvarig kontakt mellom vin og metallkork kan påvirke smaken. En vin med syntetisk kork kan enten ligge eller stå.

Hvordan lagre vin

Det å lagre vin er slett ikke forbeholdt ekspertene. Man må ikke ha en avansert vinkjeller, et vinrom eller en vinvegg. Har du et kjølig rom er det et greit sted, men temperaturen i rommet bør være lav, stabil, lite lys og litt fuktig luft. La oss ta det steg for steg.

Oppbevaring av vin har som mål å bevare vinens kvalitet i tiden mellom innkjøp og når den skal nytes.

Temperatur

Den ideelle lagringstemperaturen for vin er mellom 12°C og 14°C. Mange kjellere er varme om sommeren og kjølige om vinteren. Det har imidlertid ikke så mye å si for vinen så lenge temperaturforandringene skjer gradvis og at temperaturen ikke overstiger 18°C om sommeren. Vin har ikke godt av brå svingninger i temperatur.

For høy temperatur

Vin som lagres for varmt vil utvikle seg raskere. Ved for høy temperatur over tid risikerer man i verste fall mer skade enn utvikling. Det kan oppstå det man kaller madeirisering, det vil si en uønsket oksidasjonsprosess som gjør at vinen mister friskhet og det kan oppstå uønsket bismak. Spesielt på hvitvin og rosevin kan dette oppstå.

For lav temperatur

Det er bedre med kald temperatur enn for varmt. Noen tenker kanskje at et ordinært kjøleskap er et fint sted for oppbevaring av vin. Men et standard kjøleskap holder normalt rundt 4°C. For lagring av vin anbefaler man ikke under 6°C over tid. For lav temperatur gjør at vinen ikke utvikler seg. Man kan også få utkrystallisering av vinsyre eller «wine diamonds», men dette er helt ufarlig og har ingen effekt på smak eller aroma.

Luftfuktighet

Anbefalt luftfuktigheten for oppbevaring av vin med naturkork er 50-70 %. Korkens oppgave er å holde vinen inne og luften ute. For lav luftfuktighet kan medføre at korken tørker ut og at luft trenger inn i flasken. Da vil vinen oksidere og bli ødelagt. Derfor er det også viktig at vin med naturkork lagres liggende slik at vinen har kontakt med korken og forhindrer at den tørker ut. For høy luftfuktighet kan medføre at etiketter går i oppløsning og øker faren for korkfeil.

Lys

Flaskene må lagres mørkt, siden lys kan påvirke fargen og få vinen til å utvikle seg raskere. Det er derfor rødvin tappes på mørke flasker for å beskytte mot lys og UV-stråler. Uansett glassfarge har verken hvit- eller rødvin godt av direkte sollys og kan føre til av kvaliteten på vinen forringes.

Oppsummering

Vin bør oppbevares i et mørkt, svalt rom med jevn temperatur med en luftfuktighet på i rommet på 60-70 %.